Nouvelles réglementations pour le whisky Japonais

Le whisky japonais prend de plus en plus de place dans la vie des maltophiles. Il mérite bien une rubrique à part (après près 10 ans d'existence du forum...)

Modérateur : Modérateurs

booby
Apprenti
Apprenti
Messages : 42
Inscription : 09 oct. 2016, 13:09

Nouvelles réglementations pour le whisky Japonais

Message non lu par booby »

Hello
Voici enfin une bonne nouvelle !! Cela veut dire la fin des faux whiskies japonais ????

THE NEW RULES

As of 1 April 2021, members of the JSLMA will start to move towards a new standard for labelling their whiskies. Along with the labelling is a commitment not to allude to being Japanese whisky through naming, packaging and advertising. They’ve published full details in English on the JSLMA website. The deadline to follow the new rules is 31 March 2024.

In order for a spirit to be called Japanese whisky it must adhere to the following rules:

Raw ingredients: Malted grain must always be used, but other cereal grains can also be included.

Water: Water used in production must be extracted in Japan.

Production location: Saccharification, fermentation and distillation must be carried out at a distillery in Japan.

Distillation: Must be distilled to less than 95% ABV.

Ageing: Spirit must be aged in Japan in wooden casks of no more than 700 litres for a minimum of three years.

Packaging: Bottling must take place in Japan.

Strength: Bottled spirit must be at least 40% ABV.

Colouring: Plain caramel colouring (E150) can be used.

WHAT DOES THIS MEAN?

While this only affects the members of the Japan Spirits & Liqueurs Makers Association, it does cover most of the major producers in Japan.

Each producer will be working to a different timeline and will have different ways of handling the new rules. Some will change the composition of their whiskies meet the new rules, others will simply label their spirit as ‘Whisky’ without the new category as well as potentially changing product names and packaging. Some whiskies may even be discontinued.

In the end, the coming few years will lead to greater transparency from the major Japanese whisky producers.
wisekycourse
Maître distillateur
Maître distillateur
Messages : 4075
Inscription : 18 janv. 2016, 18:41

Re: Nouvelles réglementations pour le whisky Japonais

Message non lu par wisekycourse »

vu ça ce matin ,en mangeant mon croissant avec whisky mag, bref une bonne chose à priori!
Avatar de l’utilisateur
WindBreizheur
Maître distillateur
Maître distillateur
Messages : 794
Inscription : 03 avr. 2018, 14:03

Re: Nouvelles réglementations pour le whisky Japonais

Message non lu par WindBreizheur »

Le genre de top news ça, peut être pas pour le prix, mais pour la qualité et la transparence déjà !
booby
Apprenti
Apprenti
Messages : 42
Inscription : 09 oct. 2016, 13:09

Re: Nouvelles réglementations pour le whisky Japonais

Message non lu par booby »

Fini le Nikka fait avec du Ben Nevis ???
Avatar de l’utilisateur
WindBreizheur
Maître distillateur
Maître distillateur
Messages : 794
Inscription : 03 avr. 2018, 14:03

Re: Nouvelles réglementations pour le whisky Japonais

Message non lu par WindBreizheur »

Non toujours possible, mais ce sera du whisky, pas du Japanese whisky
Répondre

Revenir à « Et si le whisky était aussi Japonais... »